50% uzroka infertiliteta
čini neplodnost muškarca

Prof. dr Sava Mićić, spec.url

50% uzroka infertiliteta
čini neplodnost muškarca

Prof. dr Sava Mićić, spec.url

Muškarci proizvode spermu na stalnoj osnovi,
tako da je važno da vaše telo ima stalno snabdevanje hranljivim materijama i vitaminima koji su neophodni za razvoj zdrave sperme.

Problem smanjenog broja porođaja u razvijenim zemljama je sve očigledniji. Naša zemlja se takođe susreće sve više sa tim problemom. Uzroci su mnogobrojni i kompleksni : urbanizacija, sve veće zagađenje životne sredine, povećanje svakodnevnog stresa, lošija ishrana, starije godište osoba koje pokušavaju da ostvare trudnoću.

Svetska zdravstvena organizacija iznosi podatak da približno 1/5 parova mora da čeka više od godinu dana ( što je maksimum normalne granice pokušaja) pre nego što ostvare trudnoću. Nedavne studije su pokazale da je broj spermatozoida kod muškaraca opao za čak 30% u odnosu na 2005. godinu. Ishrana, nedostatak određenih hranljivih materija i načina života (kao što je pušenje, alkohol i nedostatak vežbanja) mogu da imaju uticaj na kvalitet sperme.

Polovinu uzroka infertiliteta čini neplodnost kod muškaraca. To je veliki zdravstveni i socijalni problem. Muškarac može imati dugotrajni problem infertiliteta, a da taj problem postane jasan tek kada ne dođe do trudnoće posle određenog vremenskog perioda. Danas su poznati različiti uzroci neplodnosti kod muškaraca kao što su nasledni, hormonski, infekcije, štetni spoljni faktori itd. Uprkos tome i dalje nije lako proceniti i odrediti pravu terapiju.

Epididimis (pasemenik) koji se nalazi uz testis ima fiziološku ulogu u metabolizmu spermatozioda. Određene supstance se luče putem ćelija epididimisa ili ih one same luče. Jedna od veoma važnih supstanci je L-karnitin.

Karnitin spermatozoidi preuzimaju u svoje organele, mitohondrije, i omogućavaju oksidaciju masnih kiselina. Na ovaj način se ostvaruje osnov energije spermatozoida koja im omogućava pokretljivost za sve dalje procese koji su veoma bitni pri kontaktu i spajanju spermatozoida sa jajnom ćelijom.

Karnitin takođe deluje i na ćelijsku membranu štiteći je od slobodnih radikala (supstance koje oštećuju ćelije u našem organizmu). Ovakva antioksidativna zaštita je vrlo važna za mikro sredinu u epididimisu kako bi se ostvario kvalitet spermatozoida. Karnitin i njegov aktivni oblik acetil-L-karnitin imaju sposobnost za oporavak membrane spermatozoida , obezbeđuju neophodnu energiju za ćelijske procese, odnosno za pokretljivost spermatozoida i razvijanje njihove fertilizacione sposobnosti.

Upravo je pokretljivost spermatozoida jedan od najvažnijih pokazatelja plodnosti kod muškaraca.

Brojnim istraživanjima o primeni L-karnitina i acetil-L-karnitina kod pacijenata sa smanjenim brojem i pokretljivošću spermatozoida (oligoastenospermija) došlo se do optimalne doze od 3g i optimalne formule koja veoma uspešno deluje na spermogram poboljšavajući njegov kvalitet. U prilog ovome govore mnoge ostvarene i uspešne trudnoće nakon korišćenja upravo Proxeed® Plus preparata koji u sebi objedinjuje sve neophodne sastojke u neophodnoj količini da se deluje na spermogram i poboljša njegov kvalitet.

Ne zagrevajte testise
Testisi su odgovorni za proizvodnju i skladištenje sperme. Uski veš može izazvati višu temperaturu skrotuma koji može da smanji kvalitet sperme. Testisi bi trebalo da budu jedan ili dva stepena hladniji od ostatka tela. Uski veš, topli tuševi i tople kupke, vožnja velikih razdaljina i laptop mogu da podignu temperaturu testisa i utiču na kvalitet sperme.

Alkohol
Preterano konzumiranje alkohola može oštetiti kvalitet vaše sperme. Ne treba piti više od tri do četiri jedinice alkohola dnevno ako vi i vaš partner pokušavate da imate bebu. Kombinacija kafe, alkohola i pušenja može da utiče na kvalitet vašeg spermograma.
 

Imajte seks svaki dan u pet dana koji predhode ovulaciji. Jajna ćelija živi manje od 24 sata nakon ovulacije, dok sperma može da živi do šest dana u jajovodima. Imajući redovne seksualne odnose pre ovulacije znači da je sperma spremna i čeka.

Kako je potrebno 74 dana da dođe do sazrevanja spermatozoida i dodatnih 20 dana da oni budu spremni za oplodnju, promene u stilu života koje započnete danas pokazaće se u analizama kroz 3 meseca pa i više.
kliničke studije potvrđuju kvalitet Proxeed Plus-a
proxeed plus poboljšava kvalitet spermograma
proxeed women povećava šanse za trudnoću

Generalni uvoznik i distributer za područje jugoistočne Evrope

Vidapharm d.o.o. • Nebojšina 53

11000 Beograd • Srbija

 

Na sva vaša pitanja naš tim stručnih lekara će vam rado odgovoriti

  Generalni uvoznik i distributer za područje jugoistočne Evrope

  Vidapharm d.o.o., Nebojšina 53
  11000 Beograd, Srbija

  Na sva vaša pitanja naš tim stručnih lekara će vam rado odgovoriti

   Generalni uvoznik i distributer za područje jugoistočne Evrope

   Vidapharm d.o.o., Nebojšina 53,
   11000 Beograd, Srbija

   Na sva vaša pitanja naš tim stručnih lekara će vam rado odgovoriti